Lassen is een proces waarbij twee stukken metaal worden samengesmolten door de oppervlakken te verhitten tot het punt waarop ze smelten en ze vervolgens samen te drukken. Het bewerken van lasnaden is een essentieel onderdeel van de vervaardiging van producten die sterk en duurzaam moeten zijn. Hier zijn 5 tips voor het machinaal bewerken van lasnaden waarmee u de beste resultaten behaalt.

1.            Doorslijpen en op maat snijden

2.            Ontvetten van het materiaal

3.            Afbramen

4.            Fijn slijpen en afwerken

5.            Lasnaad reinigen en aanloopkleur verwijderen

 

1.            Doorslijpen en op maat snijden

Voor het lassen dient het materiaal eerst op maat te worden gesneden. Hiervoor zijn verschillende typen doorslijpschijven beschikbaar. Afhankelijk van het soort materiaal en de dikte van het materiaal kan de juiste doorslijpschijf gekozen worden. Men kan nauwkeuriger doorslijpen door doorslijpschijven te gebruiken met een dikte van 1.0 mm voor lichtere doorslijpwerkzaamheden en grotere doorslijpschijven met een grotere dikte voor hardere materialen zoals dikke staalplaat.


2.            Het ontvetten van materiaal

Voordat je vervolgens gaat lassen dient het materiaal goed ontvet te zijn.

Je kunt metaal ontvetten door een ontvettingsspray op het oppervlak van het materiaal aan te brengen. Het product moet dan ten minste drie minuten blijven zitten, voordat het met een doek wordt afgenomen.

Aangezien je alle vet uit het materiaal moet verwijderen voordat je gaat lassen, is het belangrijk dat je voldoende ontvettingsspray aanbrengt, zodat al het vet kan worden verwijderd tijdens het ontvetten.


3.            Afbramen van het materiaal vóór het lassen

Nadat je al het vet van het materiaal hebt verwijderd met een ontvettingsspray, is het mogelijk dat er nog vuil en roest op het oppervlak van het materiaal zit. Deze elementen kunnen worden verwijderd door gebruik te maken van een afbraamschijf of een schuurschijf

Afbraamschijven worden gebruikt om scherpe randen van metaal te verwijderen nadat het gesneden is. Afbraamschijven zijn verkrijgbaar voor verschillende types machines maar de meest voorkomende is de afbraamschijf voor de haakse slijper. Je houdt de slijptol met afbraamschijf langs het materiaal terwijl hij ronddraait langs de oppervlakken van het materiaal om een gladde rand achter te laten.


4.            Wegslijpen en afwerken van de las

Na het afbramen van de verschillende materiaalstukken kunnen deze aan elkaar gelast worden. Soms is het noodzakelijk dat deze lassen verwijderd worden om een vlakke finish aan de producten te geven.

Het wegschuren van lassen kan met verschillende producten.

Allereerst kan dit met een afbraamschijf. De afbraamschijf heeft een hoge materiaalafname echter geeft de afbraamschijf als een resultaat een zeer ruwe afwerking en zal daarna nog nageschuurd moeten worden. De proceskosten bij gebruik van een afbraamschijf liggen hoger dan wanneer je bijvoorbeeld een lamellenschijf of fiberschijf gebruikt.

De meeste gebruikte schijf voor het verwijderen van lasnaden is de lamellenschijf. Lamellenschijven hebben een zeer lange standtijd en geringe geluidsontwikkeling. Met een lamellenschijf kun je een fijnere afwerking van de las creeeren wanneer je bijvoorbeeld eerst met korrel 40 de las wegschuuurt en daarna met korrel 120 de las een fijnere afwerking geeft.

Als laatst kan een Fiberschijf gebruikt worden voor het wegschuren van lassen. Fiberschijven zijn verkrijgbaar met Zirkonium korrel en met keramische korrel. De laatst genoemde is veel aggresiever en heeft een hogere standtijd. Deze keramische fiberschijf wordt veelal gebruikt voor het bewerken van roestvast staal. Vergeet niet dat je naast een fiberschijf ook een bijbehorende steunschijf nodig hebt om de fiberschijf te gebruiken op een haakse slijptol!


5.            Lasnaad reinigen en aanloopkleur verwijderen

Als laatste stap dient de lasverkleuring te worden verwijderen om een excellente finish van het materiaal te verkrijgen. Ook hiervoor zijn weer verschillende producten verkrijgbaar en heeft iedere lasser zijn of haar eigen voorkeur voor het beste product met de fijnste afwerking.

Zo kiest de ene voor quick-change schijven met een schuurvlies, de ander voor een satineerwiel met schuurvlies of schuurlinnen en weer een ander voor een stiftschuurwiel of vlieslamellenschijf.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om het werkstuk in de bankschroef te klemmen en handmatig te werk te gaan met schuurvliespads. Deze zijn verkrijgbaar als losse vellen of op rol.

Het bewerken van lassen is een ingewikkeld en delicaat proces, maar het hoeft niet moeilijk te zijn. Als je de stappen volgt die we op deze pagina hebben uiteengezet, kan iedereen een lasspecialist worden! Dus neem nu de tijd en maak je handen vuil met deze vijf eenvoudige tips voor het bewerken van lasnaden. Met het juiste gereedschap en de juiste hulpmiddelen bij de hand, en met het goed ontvetten van materialen voordat je begint met lassen, zult je al snel een expert zijn. En als dat nog niet genoeg motivatie is, weet dan dat onze webshop al die benodigde schuurmiddelen gewoon op je bestelling heeft liggen wachten!